A- A+
Τα προϊόντα με τα καλύτερα επιτόκια για ανοιχτές καταθέσεις
Στροφή των καταθετών σε προϊόντα πρώτης ζήτησης, καταγράφεται μετά την επιβολή των capital controls στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Ποια είναι τα αποδοτικότερα προγράμματα.

Οι καταθέτες που έμειναν εγκλωβισμένοι λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στα τέλη Ιουνίου, δείχνουν μία σαφή προτίμηση στα προγράμματα που δε τους δεσμεύουν χρονικά.

Κι αυτό διότι το πρόωρο «σπάσιμο» ενός λογαριασμούς προθεσμίας είναι εφικτό μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που σχετίζονται με την πληρωμή υποχρεώσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο.

Τα υπόλοιπα

Πρόκειται για ένα αποτρεπτικό παράγοντα για όσους διατηρούν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης ή για όσους έχουν προθεσμιακές που λήγουν.

Η πλειονότητα των καταθετών επιλέγει να κρατήσει τις αποταμιεύσεις τους σε προϊόντα που επιτρέπουν τουλάχιστον την ηλεκτρονική μεταφορά τους εντός της χώρας, αλλά και την ανάληψη έως και 1.800 ευρώ κάθε μήνα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008 τα συνολικά υπόλοιπα Ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών, ξεπέρασαν τα αντίστοιχα των προθεσμιακών λογαριασμών.

Οι καλύτεροι λογαριασμοί

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους ενεργούς λογαριασμούς που διέθεταν πριν την 26/6, τελευταία εργάσιμη ημέρα κανονικής λειτουργίας των τραπεζών, για να πετύχουν αύξηση των τόκων που εισπράττουν.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα νέων λογαριασμών, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν σχετίζονται με λόγους αποταμίευσης.

Ως εκ τούτου, οι επιλογές που περιγράφονται παρακάτω αφορούν μόνο προϊόντα που οι αποταμιευτές χρησιμοποιούσαν και πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

Ειδικότερα:

1) Προνομιακοί λογαριασμοί Ταμιευτηρίου - Τρεχούμενοι

Αυτή τη στιγμή τα προγράμματα με τα υψηλότερα επιτόκια είναι τα εξής:

- Λογαριασμός Live. Διατίθεται από τη Eurobank και το δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πρόκειται για λογαριασμό Ταμιευτηρίου με κλιμακούμενο επιτόκιο 0,50% για ποσά έως 3.000 ευρώ και 1,50% για μεγαλύτερα ποσά.

- Winbankdirect. Πρόκειται για τον προνομιακό τρεχούμενο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Το επιτόκιό του είναι προνομιακό και διαμορφώνεται από το πρώτο ευρώ σε 0,90%.

Εξασφαλίστε διπλάσιο επιτόκιο 1,8% κάθε μήνα εφόσον ο λογαριασμός πιστώνεται με τουλάχιστον 200 ευρώ με εισερχόμενο έμβασμα από άλλη τράπεζα

- Μεγάλο Ταμιευτήριο. Το Ταμιευτήριο της Eurobank για νέα χρήματα προσφέρει επιτόκιο 0,75% από το πρώτο ευρώ.

2) Λογαριασμοί μισθοδοσίας

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι, μπορούν να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης.

Τα προγράμματα αυτά συνήθως προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για μικρότερα ποσά. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή στο είδος του επιτοκίου (κλιμακωτό ή κλιμακούμενο), το οποίο μπορεί να αποβεί ...μοιραίο για την τελεική απόδοση της κατάθεσης.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες θα πρέπει να μεταφέρουν εκείνο το ύψος του ποσού που μεγιστοποιεί την απόδοσή τους ανάλογα με την κλίμακα επιτοκίου του λογαριασμού τους.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε το επιτόκιο του καταθετικού σας προγράμματος, ώστε να κατανείμετε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τα χρήματά σας, με τα εργαλεία αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr:

- Τρεχούμενοι λογαριασμοί - Ταμιευτήριο

- Λογαριασμοί μισθοδοσίας - σύνταξης