A- A+
Σκέψεις για παροχή έκπτωσης έως 5% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ
Το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης έως 5% σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ στο Δημόσιο, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Εάν υιοθετηθεί αυτή η σκέψη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ένα σοβαρό κίνητρο για την πληρωμή του φόρου ακινήτων ολόκληρο στο τέλος Οκτωβρίου έναντι της εναλλακτικής των 5 μηνιαίων δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είτε ο φόρος πληρωνόταν εφάπαξ ή σε δόσεις δεν υπήρχε καμία διαφορά. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται μετά τις εκλογές, με την ανάρτηση στο Taxis των ειδοποιήσεων πληρωμής.

Κίνδυνος για έσοδα

Σημειώνεται πάντως πως ένα μεγάλο μέρος εκκαθαριστικών λόγω του χαμηλού του ύψους πληρώθηκε εφάπαξ το 2014, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος κάθε μήνα με την πληρωμή ποσών που δεν ξεπερνούσαν τα 30 ευρώ.

Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από το υπουργείο Οικονομικών πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, καθώς μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα έσοδα από το φόρο.

Ενδεχομένως να αναγκαστεί να βάλει ένα κατώτατο όριο μηνιαίας δόσης στις εφάπαξ καταβολές, κάτω από το οποίο δε θα παρέχεται έκπτωση.

Άτοκες και έκπτωση

Στην περίπτωση πάντως που προχωρήσει η παραπάνω ρύθμιση, κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν επαρκή διαθέσιμα όρια στην πιστωτική τους κάρτα, καθώς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να κερδίσουν την έκπτωση και ταυτόχρονα να πληρώσουν το φόρο σε δόσεις.

Ειδικότερα, μέσω των προγραμμάτων άτοκων δόσεων των καρτών, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

- Να πληρωθεί όλος ο φόρος στο τέλος Οκτωβρίου σε έως και 12 άτοκες δόσεις και ο ιδιοκτήτης να κερδίσει το 5% της έκπτωσης, με δεδομένο ότι η πληρωμή στο δημόσιο θα γίνει από την τράπεζα εφάπαξ.

- Να πληρωθεί κάθε μία εκ των 5 διμηνιαίων δόσεων σε έως 12 άτοκες δόσεις, αυξάνοντας σημαντικά την περίοδο αποπληρωμής και μειώνοντας τις δόσεις.

Οι προσφορές

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για με πληρωμή με κάρτα είναι ο εξής:

  • 12 για κατόχους καρτών εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς
  • 9 για κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής
  • 6 για κατόχους καρτών Attica Bank

Εκπτώσεις - απαλλαγές

Όπως και πέρυσι, θα υπάρξουν εξαιρέσεις, αλλά και εκπτώσεις επί του φόρου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Έκπτωση 20% στα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

- Έκπτωση 50% σε φορολογούμενους που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- Πλήρης απαλλαγή εάν οι ιδιοκτήτες ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.

Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.