A- A+
ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η εκκαθάριση - Μετά τις εκλογές τα ραβασάκια - Τέλος Οκτωβρίου η 1η δόση
Ξεκινά άμεσα η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να αναρτηθούν στο Taxis οι ειδοποιήσεις πληρωμής για το φόρο ακινήτων.

Εκτιμάται ότι η ενημέρωση των λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxis θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για την πληρωμή είτε του συνόλου ή της πρώτης δόσης του φόρου, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 30 Οκτωβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του ερχόμενου μήνα.

Πληρωμή με κάρτα

Σημειώνεται ότι ο φόρος μπορεί να πληρωθεί και με πιστωτική κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα.

Η πληρωμή σε δόσεις μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του φόρου ή για κάθε μία από τις 5 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται πως δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολή του φόρου, όπως συνέβη και πέρυσι. Εκτός κι αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για με πληρωμή με κάρτα είναι ο εξής:

  • 12 για κατόχους καρτών εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς
  • 9 για κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής
  • 6 για κατόχους καρτών Attica Bank

Εκπτώσεις - απαλλαγές

Όπως και πέρυσι, θα υπάρξουν εξαιρέσεις, αλλά και εκπτώσεις επί του φόρου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Έκπτωση 20% στα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

- Έκπτωση 50% σε φορολογούμενους που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- Πλήρης απαλλαγή εάν οι ιδιοκτήτες ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.

Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.