A- A+
Μάιο - Ιούνιο του 2016 αναμένεται η πλήρης άρση των capital controls - Στο καλό σενάριο...
Το νωρίτερο τον ερχόμενο Μάιο αναμένουν οι τράπεζες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι εκτιμήσεις.

Πρόκειται για το καλύτερο σενάριο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο ταλαιπωρείται από τα capital controls από τα τέλη Ιουνίου μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Τα βήματα

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο και το ερχόμενο καλοκαίρι να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

- Να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση από τις επερχόμενες εκλογές

- Να εφαρμοστεί άμεσο το μνημόνιο με ψήφιση των προαπαιτούμενων, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση των επόμενων δόσεων

- Να ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο

Η χαλάρωση

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση των περιορισμών από τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς, κυρίως για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που πλήττονται καίρια από το υφιστάμενο καθεστώς.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν σταδιακά με εφικτό στόχο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν αρθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η επιδίωξη για άρση των capital controls έως το τέλος του έτους, είναι υπεραισιόδοξη.

Για να επιτευχθεί θα πρέπει να «τρέξουν» όλα τάχιστα, χωρίς καμία καθυστέρηση, κάτι που μόνο λόγω των εκλογών θεωρείται πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο.

Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται νέα χαλάρωση των διαδικασιών για εισαγωγές χαμηλού ύψους, έως και 5.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Ν. Χριστοδουλάκης: Άρση των capital controls ως το τέλος του έτους - Κίνητρα για τα «σεντούκια»

* Νέα χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσεις από την άλλη εβδομάδα