A- A+
Απέκλεισε «κούρεμα» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι
Κατηγορηματικός ότι οι καταθέτες δε θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτως του ύψους των υπολοίπων τους, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, είπε πως ο ίδιος επέμενε να εξαιρεθούν οι καταθέτες από το bail in.

Όπως εξήγησε ένα «κούρεμα» καταθέσεων θα ήταν «αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα χτυπούσε χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανησυχίες για τους κατόχους ομολόγων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρευτούν» οι υποχρεώσεις των τραπεζών σε αυτούς.

Αναφορικά με το χρόνο επαναφοράς του ευνοϊκού καθεστώτος αποδοχής τίτλων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την παροχή ρευστότητας, τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του μνημονίου.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ιδιοκτησία» τόνισε σχετικά, προσθέτοντας πως «με βάση τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver».