A- A+
Fitch: Κίνδυνος για τους καταθέτες εάν η ανακεφαλαιοποίηση αργήσει πέραν του 2015
Την αποφυγή «κουρεμάτων» για τις καταθέσεις θα επιτρέψει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών πριν το τέλος του 2015, εκτιμά η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με νέα του έκθεση, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί ότι εάν η ανακεφαλαιοποίηση καθυστερήσει, η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες (BRRD) και η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθαρίσεων από τις αρχές του 2016 μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία κινήσεων των Αρχών.

Ο οίκος εκτιμά πάντως πως σε κάθε περίπτωση οι αποταμιευτές που έχουν εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ, δεν κινδυνεύουν, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα σενάριο «bail-in».

Σημειώνει δε πως από την ανακοίνωση του Eurogroup για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εννοηθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πλήξει ούτε τις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τα stress tests

Παρά ταύτα, τονίζει ότι τα εργαλεία που μπορεί να εκτεθούν σε ένα bail-in θα γίνουν γνωστά μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR) που διενεργεί η ΕΚΤ, όταν και θα οριστικοποιηθεί το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζονται τα ελληνικά ιδρύματα.

Συνεπώς, η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην όλη διαδικασία.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του ελέγχου AQR.