A- A+
«Βουτιά» 50 μονάδων βάσης σημείωσαν τον Ιούλιο τα προθεσμιακά επιτόκια
Κατά 50 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μήνα, που αποτελεί από τις υψηλότερες μεταβολές στην τραπεζική ιστορία της χώρας μετά την είσοδός της στο ευρώ, μειώθηκαν τον Ιούλιο τα προθεσμιακά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των ελάχιστων νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 1,31% από 1,81% ένα μήνα νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια από 1 έως 2 έτη, σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης των 56 μονάδων βάσης, διαμορφούμενο σε 1,16% από 1,72% τον Ιούνιο.

Οι παραπάνω μεταβολές είναι φυσιολογικές μετά τις σαρωτικές περικοπές που εφάρμοσαν οι τράπεζες στα επιτόκια των «κλειστών» προγραμμάτων, τα οποία πλέον σε όλες τις τράπεζες δεν ξεπερνούν το 1,30%.

Η «οροφή» αυτή φυσικά ισχύει για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά το επιτόκιο μπορεί να πέσει έως και το 0,75%.

Λογαριασμοί πρώτης ζήτησης

Από την άλλη πλευρά, μικρότερη ήταν η πτώση στα επιτόκια των ανοιχτών λογαριασμών, Ταμιευτηρίου και τρεχούμενων.

Βέβαια, οι αποδόσεις τους είχαν ήδη βρεθεί πριν από τα capital controls σε χαμηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου τα περιθώρια περαιτέρω μείωσής τους δεν ήταν μεγάλα. Τον Ιούνιο το μέσο επιτόκιό τους έπεσε στο 0,15% από 0,17% ένα μήνα πριν.