A- A+
Αναστέλλεται μέχρι 16/10 η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Στην αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από πολλές παλινωδίες.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου υπέγραψε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος για τη δήλωση των μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες μετατίθεται από τις 8 Σεπτεμβρίου για τις 16 Οκτωβρίου.

Με τον τρόπο αυτό το «μπαλάκι» της επιβολής του μέτρου και της ενδεχόμενης αντικατάστασής του με κάποιο ισοδύναμο ώστε να μην εφαρμοστεί, πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση.

Το χρονικό

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο μέχρι να ανοίξει η Βουλή, κατόπιν διακομματικού αιτήματος.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εκτεθειμένη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που εντέχνως διακινήθηκαν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια αναστολής της εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη διγλωσσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δεσμεύθηκε ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές θα καταργήσει το μέτρο, που ο ίδιος στο προσχέδιο προγράμματος που παρουσίασε προ ημερών εμφανίζει σχεδόν ως κοινωνικά δίκαιο.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.