A- A+
Τι ισχύει με τα εμβάσματα εξωτερικού μετά τις τελευταίες αλλαγές - Το όριο των €500 και η 20ή/7
Χαλάρωσαν ελαφρώς οι περιορισμοί που ισχύουν για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείο Οικονομικών για τις τράπεζες.

Πλέον, είναι δυνατή η εξαγωγή καταθέσεων εκτός τραπεζικού συστήματος, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, υπό καθορισμένες προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα όρια για τους Έλληνες καταθέτες. Ειδικότερα:

1) Υπό τη μορφή φυσικού χρήματος είναι δυνατή η εξαγωγή έως 2.000 ευρώ ανά επιβάτη μέσω των αεροδρομίων

2) Μέσω εμβάσματος μπορεί να αποσταλούν έως και 500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα κάθε μήνα

3) Το ίδιο όριο (500 ευρώ) ισχύει και για τις εταιρείες πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δείτε την απόφαση

4) Δεν ισχύουν τα capital controls για τα χρήματα που εισήλθαν στο σύστημα με έμβασμα από το εξωτερικό από την 20ή Ιουλίου και μετά. Μπορούν να σταλούν στο σύνολό τους εκ νέου σε ξένη τράπεζα.

Φοιτητικό συνάλλαγμα

Από την άλλη πλευρά, για τους φοιτητές ισχύουν συγκεκριμένα όρια. Ειδικότερα:

- Αποστολή έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο σε λογαριασμό του εξωτερικού, στον οποίο είναι δικαιούχος ο φοιτητής χωρίς δικαιολογικά.

- Αποστολή έως 8.000 ευρώ ανά τρίμηνο, εφόσον τα χρήματα πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών

- Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Εισαγωγές - Εμπόριο

Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, έως 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:

i. Έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του.

ii. Ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον Πίνακα 1 κατωτέρω.

iii. Να μην υπερβαίνουν τα εν λόγω αιτήματα το 10% του ανά τράπεζα ημερήσιου εγκριτικού ορίου, όπως εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με τον Πίνακα 2 κατωτέρω.

Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνω των 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:

i. Έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του.

ii. Ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον πίνακα 1 κατωτέρω.

iii. Για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

iv. Για τις λοιπές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

v. Στις ως άνω περιπτώσεις υπ' αριθμ. iii) και iv), το σύνολο των εγκρινόμενων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο διάστημα από 30.07.2015 έως και 31.12.2015, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησε η ως άνω επιχείρηση το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του προηγουμένου έτους.

Η έγκριση συναλλαγής τόσο από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών όσο και από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των Π.Ι. ισχύει για επτά εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της στον αιτούντα πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία).