A- A+
Μειώνονται τα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στους προνομιακούς λογαριασμούς μισθοδοσίας προχωρούν οι τράπεζες. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων στην αγορά για μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολοι οι λογαριασμοί μισθοδοσίας ΕΔΩ
Μόλις τον περασμένο μήνα η T Bank προχώρησε σε προς τα κάτω αναπροσαρμογή του επιτοκίου της υψηλότερης κλίμακας από το 7% στο 5,5%, ενώ από την περασμένη Δευτέρα σε ανάλογη αλλαγή προέβη και η Τράπεζα Κύπρου με την μείωση του αντίστοιχου επιτοκίου από το 5% στο 3,50%.

Οι συγκεκριμένες προσφορές δεν ισχύουν επ΄ αόριστον, όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους καταθετικούς λογαριασμούς όπου τα επιτόκια επίσης μπορεί να μεταβληθούν.

Η διάρκεια ισχύος των επιτοκίων

Το πλεονέκτημά τους ωστόσο σε σχέση με το Ταμιευτήριο είναι ότι το υψηλό επιτόκιο μπορεί να «κλειδώνει» για ένα έως δύο χρόνια ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, διασφαλίζοντας τον καταθέτη από τις μεταβολές των επιτοκίων.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν σε T Bank και Τράπεζα Κύπρου δε θα επηρεάσουν όσους έχουν ανοίξει λογαριασμό στο παρελθόν, αλλά μόνο τους νέους πελάτες που θα μετακινηθούν στις δύο τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, για μέσο υπόλοιπο 5.000 ευρώ οι ετήσιοι τόκοι μπορούν να φτάσουν έως και τα 280 ευρώ, ενώ με 10.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνεται σε 380 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να ανοίξουν αυτούς τους λογαριασμούς

Δικαιούχοι των λογαριασμών μισθοδοσίας είναι οι εξής:

1. Δημόσιοι Υπάλληλοι – Συνταξιούχοι. Όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τράπεζα της αρεσκείας τους, χωρίς κανένα περιορισμό.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι συμβεβλημένες με όλες τις τράπεζες μέσω της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων (ΔΙΑΣ).

2. Ιδιωτικοί Υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν πιο περιορισμένες επιλογές. Αυτό συμβαίνει διότι αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξουν λογαριασμό μόνο μεταξύ των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται.

Το σύνηθες είναι μία εταιρεία να συνεργάζεται μόνο με μία τράπεζα. Ως εκ τούτου οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Μία λύση είναι να πείσουν οι εργαζόμενοι τον εργοδότη τους να συνάψει συνεργασία με την τράπεζα που τους συμφέρει περισσότερο.