A- A+
Ακυρώθηκαν συμφωνημένες πωλήσεις ακινήτων υπό το φόβο του «κουρέματος» στις καταθέσεις
Στην ακύρωση συμφωνημένων πωλήσεων ακινήτων, υπό το φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεων έχουν προχωρήσει το τελευταίο δίμηνο οι πωλητές.

Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να έχουν στο λογαριασμό τους μετρητά, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο κουρέματός τους στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης.

«Χρήματα στην τράπεζα είναι ο ''μουντζούρης'' και πολλοί αποφεύγουν τις πωλήσεις ώστε να μην βρεθούν με αυτόν στα χέρια αν τα πράγματα ''στραβώσουν''» αναφέρει τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ορισμένοι πωλητές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν επιθυμούν να αποκτήσουν αίφνης δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από φόβο μήπως «κουρευτούν».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» μεσίτης της Αττικής, τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον δύο αγοραπωλησίες «πάγωσαν» με ευθύνη των πωλητών, παρότι μάλιστα έχουν δοθεί οι σχετικές προκαταβολές από τους αγοραστές.

Τέλος στα μαύρα

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές μέχρι σήμερα στις αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν η αναγραφόμενη τιμή του συμβολαίου να είναι, κατά κανόνα, χαμηλότερη του πραγματικού τιμήματος, προκειμένου να περιοριστεί ο φόρος μεταβίβασης.

Σήμερα, κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, καθώς όσοι κινούνται για αγορά ακινήτου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή με τη συνδρομή της τράπεζάς τους, δηλαδή μεταφέροντας τα χρήματα απευθείας από τον λογαριασμό τους στον λογαριασμό του πωλητή.

Μάλιστα, όπως τονίζουν μεσίτες, δύσκολα βρίσκονται τόσα χρήματα σε φυσική μορφή σήμερα, καθώς όσοι διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν όλες τους τις καταθέσεις... στο στρώμα.