A- A+
Απελευθερώνονται οι πωλήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων - Απαγορεύονται οι αγορές
Στην απελευθέρωση της αποεπένδυσης από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων προχώρησε με απόφασή της τη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε, αίρεται η αναστολή εξαγορών μεριδίων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αγοράσει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων από ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά μπορούν από την Τρίτη να δώσουν εντολές πώλησής τους.

Με τον τρόπο αυτό μετατρέπουν τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε καταθέσεις. Η απαγόρευση αυτή ίσχυσε μέχρι σήμερα ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά μεριδίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της αγοράς των συλλογικών επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι δυνατή η μετατροπή καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, η αγορά των οποίων συνεχίζει να απαγορεύεται.

Τα Α/Κ ξένων οίκων

Σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση δεν έχει σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος που διέθεταν μέχρι και την επιβολή των capital controls οι ελληνικές τράπεζες.

Τα μερίδια των συγκεκριμένων αμοιβαίων κεφαλαίων μπορούσαν να πουληθούν από την αρχή εφαρμογής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ωστόσο, τα χρήματα κατατίθενται σε λογαριασμό στην ελληνική τράπεζα, όπου εγκλωβίζονται, καθώς μέχρι στιγμής δε θεωρούνται «φρέσκο» χρήμα.