A- A+
Στα 100 δισ. ευρώ ή 47,6% επί του συνόλου έχουν αυξηθεί τα «κόκκινα» δάνεια
Στο 46,7% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ, έχουν διαμορφωθεί τα δάνεια σε καθυστέρηση, σύμφωνα με την PwC.

Σε έρευνα που δημοσιοποίησε η ελεγκτική εταιρεία, αναφέρεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών τα οποία υπόκεινται αυτήν τη στιγμή σε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι πιθανώς να ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο δανείων ονομαστικής αξίας 210 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι από το 2016 και μετά, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά τη διαχείρισή τους από τις τράπεζες και από άλλους εξειδικευμένους φορείς, εφόσον επιτευχθεί οικονομική σταθερότητα και εφαρμοστούν τα νομοσχέδια και οι διαδικασίες όπως αυτά προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.

Στάση πληρωμών

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν μπορεί να μετρηθεί η επίπτωση των capital controls στις επισφάλειες. Μία πρώτη γεύση πάντως από τη συμπεριφορά των δανειοληπτών πήραν οι τραπεζικές διοικήσεις τον Ιούλιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την τραπεζική χρηματοδότηση, ο ρυθμός μεταβολής των υπολοίπων των δανείων βελτιώθηκε για ένα ακόμη μήνα, διαμορφούμενος σε ετήσια βάση στο 1,5% από 1,7% ένα μήνα νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών στην οποία προχώρησαν αρκετοί δανειολήπτες μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, τα ελάχιστα νέα δάνεια που δόθηκαν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τα ποσοστά πιστωτικής μεταβολής, λόγω των χαμηλών αποπληρωμών δανείων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Tον Ιούλιο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,5%, από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 607 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 430 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 204 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 416 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,0% έναντι -0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επιχειρήσεις

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,1% τον Ιούλιο του 2015, από -0,7% τον Ιούνιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 839 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 378 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 16,5% τον Ιούλιο του 2015, από 2,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 635 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 38 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούλιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 21 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 29 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -0,7% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 382 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούλιο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο -3,1%.