A- A+
Τα νοικοκυριά «σήκωσαν» 1,24 δισ. ευρώ τον Ιούλιο παρά τα capital controls
Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, με επιβραδυνόμενους ωστόσο ρυθμούς λόγω των capital controls, η μείωση της καταθετικής βάσης στις ελληνικές τράπεζες.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα δείχνουν ότι τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 120,83 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Μάιο του 2013, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα.

Παρά τη σαφή μείωση του ρυθμού υποχώρησης των υπολοίπων _τον Ιούνιο η πτώση είχε φτάσει τα 7,7 δισ. ευρώ_ η εκροή καταθέσεων είναι σημαντική δεδομένων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από τις 29 Ιουνίου.

Η συμπεριφορά των καταθετών

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής ήταν αποτέλεσμα των αναλήψεων που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά, τα οποία «σήκωσαν» μέσα σε ένα μήνα 1,24 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκροών σημειώθηκε στο πρώτο μισό του μήνα και μέχρι να κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρώπη.

Στη συνέχεια υπήρξε ηρεμία, η οποία περιόρισε τις απώλειες ρευστότητας από τις αναλήψεις των καταθετών, ενώ υπήρξαν και εβδομάδες που τα υπόλοιπα σημείωσαν άνοδο.

Τέλος οι προθεσμιακές

Ενδεικτικό το κλίματος ανασφάλειας στις τάξεις των αποταμιευτών είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος των προθεσμιακών καταθέσεων που έληξαν δε ανανεώθηκε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας να μειωθούν μέσα σε ένα μήνα κατά 7,38 δισ. ευρώ.

Το 70% των χρημάτων αυτών παρέμεναν στα προϊόντα πρώτης ζήτησης, στα οποία πιστώθηκαν, ενώ το 30% αναλήφθηκε μέσω των ΑΤΜs και των γκισέ.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης αυξήθηκαν κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο ήπιες ήταν οι κινήσεις στους εταιρικούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν κατά μόλις 237 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.