A- A+
Φόρος σε άτοκες με κάρτα - Πότε δε συμφέρει η χρήση της
Εκπνέει στις 31 Αυγούστου η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν τη δήλωσή τους μετά τις 19 Ιουλίου. Οι προσφορές των καρτών.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να είναι συνεπείς με την εφορία θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση ή το σύνολο του φόρου το αργότερο έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Στην περίπτωση που επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή του φόρου θα κερδίσουν έκπτωση 2%.

Πληρωμή με πιστωτική

Όσοι έχουν επαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα στην πιστωτική τους κάρτα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και να εξοφλήσουν το φόρο σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν είτε κάθε μία εκ των τριών δόσεων ή το σύνολο του φόρου σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή επιλεγεί η εξόφληση του συνόλου του φόρου σε δόσεις, ο φορολογούμενος κερδίζει και την έκπτωση που προσφέρει το Δημόσιο για εφάπαξ πληρωμές.

Πότε δε συμφέρει η κάρτα

Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με την πιστωτική τους κάρτα.

Κι αυτό διότι σε περίπτωση μη πληρωμής του συνόλου του λογαριασμού της κάρτας, θα επιβαρυνθούν με τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται με πολύ υψηλά επιτόκια, που κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις γύρω από το 17% ετησίως ή 1,40% περίπου μηνιαίως.

Εάν λοιπόν υπάρχει κίνδυνος η κάρτα να μείνει απλήρωτη, έστω και μερικώς, συμφέρει περισσότερο να μην πληρωθεί καθόλου ο φόρος στο Δημόσιο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η επιβάρυνση για κάθε μήνα καθυστέρησης ανέρχεται σε 0,73%.

Προσφορές ανά τράπεζα

Εάν όμως εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής της κάρτας, η χρήση της εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, μετατίθεται χρονικά η ημερομηνία εξόφλησης του φόρου.

Δεύτερον, γίνεται πιο άνετη η αποπληρωμή του εάν επιλεγούν δόσεις.

Ο αριθμός των άτοκων δόσεων ανέρχεται σε:

  • 12 για κατόχους καρτών εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς
  • 9 για κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής
  • 6 για κατόχους καρτών Attica Bank

Εφάπαξ ή δόσεις στις δόσεις

Με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών, οι φορολογούμενοι έχουν δύο τρόπους για να εξοφλήσουν το φόρο σε δόσεις:

- Πληρωμή όλου του ποσού σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις

Επειδή ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ στο δημόσιο, ο φορολογούμενος κερδίζει έκπτωση 2% επί του ποσού.

- Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε άτοκες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο συνολικός αριθμός των δόσεων μπορεί να ανέλθει έως και τις 16.

Οι πλατφόρμες πληρωμών

Για την πληρωμή του φόρου χωρίς αναμονή στις ουρές, αρκεί μία χρεωστική ή μία πιστωτική κάρτα με επαρκές διαθέσιμο όριο.

Οι τράπεζες διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα διενέργειας συναλλαγών, τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του χώρου τους για πληρωμές.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο τους μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking.

Επιπλέον, στις περισσότερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank) είναι δυνατή η χρήση της πιστωτικής κάρτας για πληρωμή σε άτοκες δόσεις μέσω του e-banking.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού, δίνοντας απλώς τα στοιχεία της συνδεδεμένης χρεωστικής κάρτας ή με χρέωση μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική www.simplepay.gr, Πειραιώς: www.easypay.gr, Eurobank: www.livepay.gr).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.

Στις πληρωμές δημοσίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάρτες εκδόσεως της τράπεζας που λειτουργεί το portal.

Στις υπόλοιπες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διαφορετικής τράπεζας.