A- A+
Χωρίς κούρεμα καταθέσεων η ανακεφαλαιοποίηση – Πρόβλημα οι εκλογές
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης η δήλωση του Eurogroup ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει χωρίς συμμετοχή των καταθετών.

Μετά τη συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα διατεθεί άμεσα προκαταβολή 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ έγινε ξεκάθαρη δήλωση ότι δε θα γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Ζημιές θα υποστούν οι μέτοχοι, εφόσον δε συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και οι κάτοχοι ομολόγων κύριου χρέους.

Το ύψος των απωλειών για αυτούς θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες σε φρέσκα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη διαδικασία των stress tests, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, μέχρι και το τέλος του έτους. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος συμμετοχής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, καθώς από την 1/1/2016, ενεργοποιείται η κοινοτική οδηγία που βάζει στο «κάδρο» και τους αποταμιευτές.

Βέβαια, για να «τρέξει» η διαδικασία δεν πρέπει να διενεργηθούν εκλογές. Διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει καθυστέρηση με άμεσο κίνδυνο να αναβληθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Επιπλέον, θα καθυστερήσει και η επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα.