A- A+
Σε δύο δόσεις η κεφαλαιακή ένεση των τραπεζών - 10+15 δισ. ευρώ χωρίς bail in
Σε δύο δόσεις θα ληφθεί το πακέτο του νέου δανείου ύψους 25 δισ. ευρώ που αφορά τη στήριξη των τραπεζών, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρει το Reuters.

Στο σχετικό τηλεγράφημα αναφέρεται ότι τα αρχικά κεφάλαια διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και όχι στους ισολογισμούς τους και τα ιδρύματα θα λάβουν νέα κεφάλαια μόνο όταν ολοκληρωθούν τα stress tests μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αρχικά 10 δισ. ευρώ θα γίνουν «άμεσα» διαθέσιμα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αρκετές πηγές, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα πραγματοποιούν λεπτομερή εξέταση της ποιότητας των assets τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Νέα επιχειρηματικά σχέδια

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβάλουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές προτού ενισχυθούν με νέα ρευστότητα, την οποία θα λάβουν μόνο από τον ειδικό λογαριασμό, τον οποίο θα ελέγχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Άλλα 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του bail in των καταθετών ή άλλων πιστωτών, όμως θα υπάρξει dilution στους μετόχους.

Όταν εγκριθούν τα σχέδια των τραπεζών, τις νέες μετοχές στις τράπεζες θα τις κατέχει το ΤΧΣ και όχι οι ευρωπαϊκές αρχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να διενεργούν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με σχετικά λίγους περιορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή λειτουργία των τραπεζών θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεσή των διοικήσεων.