A- A+
Αρση των περιορισμών για φρέσκα κεφάλαια μετά την ένεση των 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για το «φρέσκο» χρήμα που θα εισρέει στις τράπεζες, προσανατολίζονται οι αρχές, μετά τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, οι τράπεζες θα λάβουν προκαταβολή 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αυτό, εάν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα γίνει το αργότερο έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ουσιαστική σταδιακή κατάργηση των capital controls.

Προκαταβολή με ομόλογα

Τα κεφάλαια αυτά θα ληφθούν υπό τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Από τη μία πλευρά θα δρομολογηθεί η κεφαλαιακή στήριξη του κλάδου, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων και από την άλλη θα στηριχθούν με ρευστότητα οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι.

Κι αυτό διότι οι τίτλοι του ESM θα μπορούν να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για απευθείας άντληση ρευστότητας, που θα αντικαταστήσει το δανεισμό από τον ακριβότερο ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Καταθέσεις δύο ταχυτήτων

Τα παραπάνω θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των νέων καταθέσεων που θα εισρεύσουν στο σύστημα είτε σε φυσική μορφή ή με έμβασμα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των τραπεζών, οι καταθέσεις θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

- Τις παλαιές, εκείνες δηλαδή που βρίσκονταν στο σύστημα πριν την επιβολή των capital controls

- Τις νέες που θα εισέλθουν στο σύστημα από εδώ και στο εξής, είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό ή με κατάθεση μετρητών ή με ρευστοποίηση επενδύσεων

Πλήρης ελευθερία

Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στα νέα χρήματα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο σύστημα και μετά.

Δηλαδή, ο καταθέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει ανάληψη μετρητών ή να αποστείλει τα χρήματα στο εξωτερικό.

Ο διαχωρισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με τη λειτουργία νέων λογαριασμών, στους οποίους θα μπορούν να κατατίθενται τα «φρέσκα» χρήματα.

Σε αυτούς δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Ο μόνος κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση για τις τράπεζες είναι μετρητά που βρίσκονται στα «σεντούκια» ή σε θυρίδες να «φυγαδευτούν» στο εξωτερικό.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το ρίσκο αυτό είναι μικρό, καθώς όσοι είχαν λογαριασμούς εκτός Ελλάδος έχουν ήδη στείλει τα χρήματά τους εκεί.

Το άνοιγμα

Μία πρώτη γεύση για την ελευθερία που θα υπάρχει δόθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε όσους έφεραν χρήματα από το εξωτερικό μετά την 20η Ιουλίου να τα αποστείλουν εκ νέου εκτός Ελλάδος.

Πρόκειται για μηδαμινά ποσά, ωστόσο η απόφαση αυτή αποτελεί πιλότο για τη λειτουργία του συστήματος μετά την άρση των capital controls για τα «φρέσκα» κεφάλαια.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤ σημειώνει ότι η τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.

Πρώτη το έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενημέρωσε τους πελάτες της ότι είναι η δυνατή η μεταφορά χρημάτων - εμβασμάτων στο εξωτερικό, εφόσον τα χρήματα έχουν εισαχθεί στο λογαριασμό από το εξωτερικό με ημερομηνία μεταγενέστερη της 20/7/15.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από τους υπόλοιπους συστημικούς ομίλους.