A- A+
Ανακατανομή των βαρών στο φετινό ΕΝΦΙΑ - Επιβάρυνση για μεσαίες - μεγάλες περιουσίες
Σχέδια για τη μεταφορά βαρών προς τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, ως προς τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, αυτήν τη στιγμή γίνεται προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του ΕΝΦΙΑ με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ως προς το ύψος των ποσών που θα εισπραχθούν από τον κύριο φόρο και από το συμπληρωματικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προβλέπουν αύξηση των εσόδων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε 5 δόσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η καταβολή του φόρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Ως εκ τούτου, για να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις και να προσμετράται δημοσιονομικά στο 2015, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και η τελευταία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης κατέστησε σαφές ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για διορθώσεις.

Οι 3 αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη δομή του φόρου φέτος προβλέπουν:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.

Αυτήν τη στιγμή, ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.