A- A+
Εγκλωβισμένα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων λόγω capital controls
Εγκλωβισμένοι στις επενδύσεις τους είναι κάποιοι που επέλεξαν να «φυγαδεύσουν» χρήματα εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Ο λόγος γίνεται για μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων που διατέθηκαν μέσω του δικτύου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος και χρησιμοποιήθηκαν ως μέθοδος διάσωσής τους από το ενδεχόμενο τραπεζικής χρεοκοπίας ή επιστροφής στη δραχμή.

Πόσα διέρρευσαν

Υπολογίζεται ότι από τα 40 δισ. ευρώ των εκροών, τα περίπου 10 δισ. ευρώ διέρρευσαν με αυτόν τον τρόπο.

Αμοιβαία κεφάλαια που πωλήθηκαν μέσω συλλογικών λογαριασμών (omnibus accounts), ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να ρευστοποιηθούν και ο πελάτης να λάβει το προϊόν της πώλησης εκτός Ελλάδος.

Πρακτικά, η ελληνική τράπεζα διατηρεί ένα λογαριασμό για το σύνολο των πελατών της στον ξένο οίκο και εν συνεχεία εσωτερικά διαχωρίζει το κεφάλαιο που είναι κατατεθειμένο.

Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση εάν δοθεί εντολή πώλησης, τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπου λόγω των capital controls θα μείνουν εγκλωβισμένα.

Η λύση

Πάντως, με τη σταδιακή απελευθέρωση των capital controls για το φρέσκο χρήμα, που αναμένεται σύντομα, εκτιμάται ότι τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν.

Το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι εάν το προϊόν της πώλησης θα θεωρείται παλαιό χρήμα και θα υπόκειται σε capital controls ή όχι.

Εάν υπάρχει διαχωρισμός σε νέο χρήμα και παλαιό χρήμα, τα χρήματα από την πώληση των μεριδίων θα μπορούν να επαναπατριστούν και στη συνέχεια να εξέλθουν του συστήματος με νέο έμβασμα.

Ή εάν δοθεί η σχετική δυνατότητα, να μπορούν απευθείας να κατατεθούν σε λογαριασμό στο εξωτερικό από τον ξένο οίκο χωρίς να χρειαστεί να «περάσουν» από την Ελλάδα.