A- A+
Οργανώνονται οι τράπεζες για το «φρέσκο» χρήμα και τη λειτουργία διπλών λογαριασμών
Ετοιμασίες για την απελευθέρωση των capital controls στο «φρέσκο» χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία τους, πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες.

Στόχος είναι να αρθεί ένα ισχυρό αντικίνητρο σε όσους διατηρούν μετρητά εκτός συστήματος και θα ήθελαν να το καταθέσουν στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των τραπεζών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι καταθέσεις θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

- Τις παλαιές, εκείνες δηλαδή που βρίσκονταν στο σύστημα πριν την επιβολή των capital controls

- Τις νέες που θα εισέλθουν στο σύστημα από εδώ και στο εξής, είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό ή με κατάθεση μετρητών ή με ρευστοποίηση επενδύσεων

Πλήρης ελευθερία

Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στα νέα χρήματα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο σύστημα και μετά.

Δηλαδή, ο καταθέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει ανάληψη μετρητών ή να αποστείλει τα χρήματα στο εξωτερικό.

Ο διαχωρισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με τη λειτουργία νέων λογαριασμών, στους οποίους θα μπορούν να κατατίθενται τα «φρέσκα» χρήματα.

Σε αυτούς δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός.

Η νέα ΠΝΠ

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στην τελευταία ενημέρωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση πίστωσης λογαριασμών στην Ελλάδα με χρήματα από το εξωτερικό, θα είναι δυνατή η εκ νέου μεταφορά τους εκτός χώρας.

Αυτό που δεν θα επιτρέπεται είναι η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού.

Η ανάληψη θα μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.