A- A+
«Σήκωσαν» άλλα €7,3 δισ. τα νοικοκυριά τον Ιούνιο - Εκροές €42 δισ. αλά ...αριστερά
Από τα νοικοκυριά προήλθε για ένα ακόμη μήνα το μεγαλύτερο μέρος των εκροών καταθέσεων τον Ιούνιο, φτάνοντας συνολικά για το τραπεζικό σύστημα τα 7,69 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 122,23 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2003!

Από τις εκροές του Ιουνίου, το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε σε αναλήψεις μετρητών από τα νοικοκυριά, τα οποία «σήκωσαν» μέσα σε ένα μήνα 7,29 δισ. ευρώ.

Από το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, οι απώλειες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες είναι εντυπωσιακές.

Μέσα σε 7 μήνες διέρρευσαν από όλες τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 42,07 δισ. ευρώ, το 25% των υπολοίπων που διατηρούσαν πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Τα στατιστικά της ΕΚΤ

Σημαντικές εκροές που έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ σημειώθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΚΤ, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν στα 127,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Μαΐου, όταν τα υπόλοιπα των καταθέσεων είχαν διαμορφωθεί στα 135,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερος μέρος της διαρροής σημειώθηκε πριν από την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου, καθώς δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που προχώρησαν σε αναλήψεις ενόψει της λήξης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη του περασμένου μήνα.

Εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθούν και τα αντίστοιχα στατιστικά δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος.