A- A+
Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι αδήλωτες καταθέσεις - Οι συντελεστές ...διάσωσης
Σε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο τα μαύρα εντός κι εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις των τελευταίων ετών, να τις δηλώσουν κι επίσημα.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό, θα πληρωθεί ένας φόρος επί των καταθέσεων που θα δηλωθούν, και θα πάψει κάθε άλλος έλεγχος επί της περιουσίας του φορολογούμενου.

Στο τελευταίο σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί πριν τα capital controls, ο φορολογικός συντελεστής νομιμοποίησης ανερχόταν σε 21% για καταθέσεις που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Το λογικό είναι ότι αν περάσει η παραπάνω νομοθεσία, να μην προβλέπει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ποινικές ευθύνες

Για τη νομιμοποίησή τους θα αρκεί η δήλωση και η πληρωμή του φόρου.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση απαλλάσσει τον φορολογούμενο από ποινικές ευθύνες όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ενώ για τα αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες.

Η αποκάλυψή τους μπορεί να καλύψει εκ των υστέρων το πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.