A- A+
Παρακράτηση του ΦΠΑ από όλες τις συναλλαγές με κάρτες προβλέπει το νομοσχέδιο
Άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο στις συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Αυτό ισχύει ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής

Δήλωση ΦΠΑ

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου.

Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.

Πλαφόν 70 ευρώ

Στο ίδιο σχέδιο νόμου υπάρχει και η πρόβλεψη για επιβολή πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά στα νησιά με περισσότερους από 4.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό ορίζεται στα 70 ευρώ ανά συναλλαγή. Για μεγαλύτερα ποσά είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας.

Εξαιρούνται μόνον οι συναλλαγές προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα.