A- A+
«Υπάρχει συμφωνία» μετά από 16 ώρες Συνόδου Κορυφής - Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις
Από ώρα σε ώρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων! Τα δίνει όλα η Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία.

Λίγο νωρίτερα σε αναρτήσεις τους στο Twitter το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός του Βελγίου αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν πως επήλθε η συμφωνία μεταξύ Αθήνας - πιστωτών.

Το ανοιχτό ζήτημα

Όπως αποκάλυψε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, αποχωρώντας από τη Σύνοδο λόγω υποχρεώσεων, πλέον παραμένει μόνο ένα θέμα ανοιχτό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτό φαίνεται να είναι το θέμα του Ταμείου δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς ο Τσίπρας, όπως μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι, δεν κατάφερε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς ωστόσο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, αν και εντός του συμβουλίου τέθηκε το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν δεν μπορεί η χώρα μας να παράσχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος που θα συμφωνηθεί.

Χάθηκε η εμπιστοσύνη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ότι «δεν έχουμε λάβει ανακοίνωση από το Eurogoup αλλά δεν με εκπλήσσει γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει πολύ στην ελληνική οικονομία».

Και συμπλήρωσε πως «σήμερα θα κάνουμε δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις. Οι γραμμές έχουν σκληρύνει και από τις δύο πλευρές και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Συμπλήρωσε δε ότι «το πιο σημαντικό νόμισμα χάθηκε και αυτό είναι η εμπιστοσύνη».

Στήριξη Ολάντ

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «η Γαλλία θα κάνει ότι είναι δυνατό για να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η έννοια της Ευρώπης και τι έχουμε από κοινού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει».

Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει προσωρινό Grexit. Είναι Grexit ή όχι. Αλλά ένα Grexit θα σήμαινε πως η Ευρώπη κινείται προς τα πίσω και δεν θέλω κάτι τέτοιο».