A- A+
Με άγριες διαθέσεις στο Eurogroup Σόιμπλε - Ντάιζεμπλουμ - Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης
Με άγριες διαθέσεις εισήλθαν στο κτίριο που θα διεξαχθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντάιζεμπλουμ,

Και οι δύο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Έκαναν γνωστό ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ενώ χαρακτήρισαν ελλιπή την ελληνική πρόταση.

Η πίεση που θα ασκηθεί στην ελληνική πλευρά για να δεσμευτεί ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί θα είναι μεγάλη.

Οι αισιόδοξοι

Το κλίμα αυτό έρχεται κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις για 100% συμφωνία σήμερα, που μετέδιδαν από το πρωί του Σαββάτου ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ,αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ήταν δύσπιστος για τη δέσμευση της αριστερής κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, είναι τώρα αισιόδοξος.

Δηλώνει «100% βέβαιος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, θα εξετάσουν επίσης μία βραχυπρόθεσμη βοήθεια έως ότου να συμφωνηθεί και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα κεφάλαια της 3ετούς δανειακής συμφωνίας που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας».

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης επίσης αναμένεται να συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για τον επαναπρογραμματισμό μέρους του υφιστάμενου χρέος, που σήμερα ανέρχεται περίπου στο 175% του ΑΕΠ της χώρας, παρότι οι κυβερνήσεις των πιστωτών επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη διαγραφή.

Θετικές οι ελληνικές προτάσεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θεωρούν ότι οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας είναι αρκετά θετικές για να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 74 δισ. ευρώ, αναφέρει μία πηγή της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος" από τους εμπειρογνώμονες της Κομσιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε η πηγή.

Συμπλήρωσε δε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι έτοιμο να εξετάσει να χορηγήσει έως και 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.