A- A+
Ευρωπαίος αξιωματούχος: 100% θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup - Reuters
Τη βεβαιότητά του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου, εξέφρασε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για αξιωματούχο της ευρωζώνης, που ήταν δύσπιστος για τη δέσμευση της αριστερής κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο πλέον δηλώνει «100% βέβαιος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, θα εξετάσουν επίσης μία βραχυπρόθεσμη βοήθεια έως ότου να συμφωνηθεί και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα κεφάλαια της 3ετούς δανειακής συμφωνίας που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας».

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης επίσης αναμένεται να συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για τον επαναπρογραμματισμό μέρους του υφιστάμενου χρέος, που σήμερα ανέρχεται περίπου στο 175% του ΑΕΠ της χώρας, παρότι οι κυβερνήσεις των πιστωτών επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη διαγραφή.

Θετικές οι ελληνικές προτάσεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θεωρούν ότι οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας είναι αρκετά θετικές για να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 74 δισ. ευρώ, αναφέρει μία πηγή της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος" από τους εμπειρογνώμονες της Κομσιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε η πηγή.

Συμπλήρωσε δε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι έτοιμο να εξετάσει να χορηγήσει έως και 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.