A- A+
Όλα τελειώνουν την Κυριακή: Βαρύ μνημόνιο αλά αριστερά ή θάνατος του Grexit
Λογικά εξελίσσονται τα πράγματα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος λόγω της αδυναμίας του καθεστώτος να συνάψει εγκαίρως μία συμφωνία με τους δανειστές.

Πλέον, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, η κατάσταση της οικονομίας είναι δραματική και η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές, που θα επηρεάσουν άμεσα και τους πολίτες της χώρας:

- Ένα μνημόνιο με σκληρά μέτρα, προκειμένου να βγουν δημοσιονομικά τα επόμενα χρόνια, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων ή

- Ο εφιάλτης της δραχμής

Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να προκηρύξει δημοψήφισμα, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στα capital controls.

Το τελεσίγραφο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει την Κυριακή και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την έξοδό της από την Ευρωζώνη εάν δεν καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Αποτυχία να καταλήξουμε σε συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

«Μέχρι σήμερα απέφευγα να μιλάω για προθεσμίες, αλλά σήμερα πρέπει να το πω δυνατά και ξεκάθαρα – η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα. Έχουμε πέντε ημέρες να βρούμε μια συμφωνία» τόνισε σχετικά.

Τα επόμενα βήματα

Ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πέντε σημεία:

- Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα εντός του πλαισίου της συνθήκης του ESM περιλαμβανόμενων αυστηρών προϋποθέσεων πολιτικής.

- Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε επειγόντως αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε τη βάση για μια συμφωνία η οποία θα σέβεται τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τους κοινούς κανόνες

- Η ελληνική κυβέρνηση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, θα περιγράψει λεπτομερώς τις προτάσεις για μια συνολική και συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

- Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά την Κυριακή, 12 Ιουλίου