A- A+
«Κούρεψε» τα ελληνικά ενέχυρα η ΕΚΤ - Ολοταχώς για μείωση του ορίου αναλήψεων
Στου «κούρεμα» των ενεχύρων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA, προχώρησε η ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το υφιστάμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας του ELA, το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν εξαντληθεί το ποσό τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να κλείσουν τελείως, καθώς δε θα έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταθετών.

Τραπεζική αργία ως 8/7

Εκτός κι αν μειώσουν το όριο ανάληψης των 60 ευρώ, το οποίο με βάση απόφαση της Δευτέρας, διατηρείται έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Έως τότε, τα τραπεζικά καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως έως σήμερα, στην εποχή των capital controls.

Δηλαδή θα μπορούν να τα επισκέπτονται συνταξιούχοι για την ανάληψη έως 120 ευρώ, αλλά και άλλοι πελάτες μόνο για καταθέσεις.

Τα 120 ευρώ αφορούν μόνο τους συνταξιούχους που δεν έχουν προχωρήσει σε ανάληψη του ποσού από την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα επίπεδα που βρισκόταν στις 26 Ιουνίου, δηλαδή περί τα 89 δισ. ευρώ, το περιθώριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Επιπλέον, προχώρησε στην επί μήνες αναβαλλόμενη απόφαση για απομείωση της αξίας των ενεχύρων που έχουν κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδος οι ελληνικοί όμιλοι, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες σφίγγουν επικίνδυνα. Δεν είναι μόνο η έλλειψη φυσικών χαρτονομισμάτων που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι σύντομα θα εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας.