A- A+
Ο Αλέξης αποδέχεται όλο το μνημόνιο - Συγκλονιστικές εξελίξεις - Σόιμπλε: Άργησες
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή με την οποία αποδέχεται όλο το μνημόνιο.

Εχω στα χέρια μου τη νέα επιστολή του Τσίπρα, ο οποίος υποχωρεί σε όλα αναφέρει σε tweet του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Σε άρθρο του που ανέβηκε πριν λίγα λεπτά στην ηλεκτρονική έκδοση των FT αναφέρει ότι στην επιστολή των δύο σελίδων που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ την Τετάρτη το βράδυ φαίνεται πως είναι έτοιμος να αποδεχτεί όλους τους όρους των δανειστών.

Οι αλλαγές που ζητάμε

Η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές.

Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Η απάντηση Σόιμπλε

«Too little, too late», είναι η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων στην προσπάθεια Τσίπρα να συνθηκολογήσει.

«Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης», λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει η Ελλάδα τι ζητά αυτήν τη στιγμή.