A- A+
S&P: Ύφεση 3% το 2015 στην Ελλάδα - Στο 50% η πιθανότητα Grexit μετά το δημοψήφισμα
Πτώση του ΑΕΠ κατά 3% το 2015 αναμένει ο οίκος Standard & Poors, ο οποίος τοποθετεί στο 50% τις πιθανότητες για ένα Grexit μετά το δημοψήφισμα.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την Δευτέρα κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας σε "CCC-" από "CCC", με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του, το αρνητικό outlook σημαίνει πως μπορεί να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση σε «SD» μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους».

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία

«Χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες» σημειώνουν σχετικά.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ ανέρχεται στο 50%.

Εκτιμά ακόμα ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις πληρωμές χρέους και την συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Ύφεση 3%

Για το 2015 ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5%.

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις επιπτώσεις για τον τραπεζικό της τομέα και την οικονομία από μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία, βλέπουμε τώρα πως μια πιθανότητα να βγει τελικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη» αναφέρει ο οίκος.

Και προσθέτει πως αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που κατά την γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.