A- A+
Μόνο 120 ευρώ θα μπορούν να «σηκώσουν» οι συνταξιούχοι - Ανοίγουν 850 καταστήματα
Στο άνοιγμα 850 καταστημάτων την Τετάρτη για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων θα προχωρήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν 250 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, 250 καταστήματα της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους δεν έχουν κάρτα.

Έχει προβλεφθεί η φύλαξη αυτών των καταστημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τυχόν ακραίες συμπεριφορές.

Ανάληψη 120 ευρώ

Συνολικά, κάθε συνταξιούχος θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όποια ημέρα κι αν πάει στο κατάστημα έναντι 240 ευρώ που αρχικώς είχε γνωστοποιηθεί.

Η μείωση του ποσού αυτού κατέστη απαραίτητη καθώς τα χαρτονομίσματα που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Οι συνταξιούχοι θα μπαίνουν ένας - ένας στην τράπεζα για να κάνουν την ανάληψή τους. Οι τράπεζες κάνουν λόγο για σχέδιο παρωδία, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα σε τρεις εργάσιμες.

«Θα έχουμε νεκρούς» αναφέρουν σχετικά. Η κυρία Κερασίνα Ραυτοπούλου, υπεύθυνη χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως σημειώνει πως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων τέθηκαν προσωρινά με ισχύ το ανώτερο έως και τη Δευτέρα και θα εξαρτηθούν από στήριξη που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του ELA.

Κάρτες - τουρίστες

Σχετικά με κάποιους εμπόρους, κυρίως βενζινάδικα, που δεν δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, η κυρία Ραυτοπούλου σημείωσε πως υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να καταρτιστεί λίστα των εμπόρων που κάνουν δεκτές τις πληρωμές με κάρτες και να ενημερωθεί το κοινό.

Συνεννοήσεις έχουν γίνει επίσης και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό για τους Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται αυτή την ώρα εκτός Ελλάδος.

Οι πρεσβείες σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα απελευθερώσουν το όριο των καρτών μέχρι ενός ποσού ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και τα αεροπορικά τους εισιτήρια.