A- A+
Πώς το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων
Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του bail in είναι από την περασμένη Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμλπουμ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου το Σάββατο, τόνισε ότι η Ελλάδα μετά τις 30 Ιουνίου δε θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει μία νέα συμφωνία έως τότε.

Αφερεγγυότητα

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος από την 1η Ιουλίου θα θεωρείται αφερέγγυο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και τότε ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου».

Ένα σημαντικό μέρος των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, υπολογίζεται γύρω στο 50%, στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαδή σε φορολογικές απαιτήσεις του δημοσίου.

Αν λοιπόν το ελληνικό κράτος είναι αφερέγγυο, τότε αυτόματα αυτό το τμήμα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αυτομάτως «εξατμίζεται».

Η τρύπα και οι καταθέσεις

Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μία «τρύπα» που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί.

Δεδομένου ότι το πακέτο των 11 δισ. ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δε θα υπάρχει από την 1η Ιουλίου, από τη στιγμή που η Ελλάδα δε θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in.

Που σημαίνει ότι το «μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο». Δηλαδή στις καταθέσεις...