A- A+
ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ
Νόμιμη είναι η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων από το Δημόσιο σε περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η επιβολή απαγορευτικών μέτρων, όπως είναι κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών κρίθηκε νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από ΦΠΑ, απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη, για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων».

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών.