A- A+
Μεγάλος ο όγκος των παραγγελιών μετρητών τη Δευτέρα στις τράπεζες - Τι θα κάνει η ΕΚΤ
Τα μετρητά τους περιμένουν να σηκώσουν πολλοί καταθέτες τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις παραγγελίες για αναλήψεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή ενόψει Eurogroup.

Τα τραπεζικά καταστήματα είναι σε επιφυλακή για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για μετρητά, καθώς η αγωνία των καταθετών έχει χτυπήσει «κόκκινο» εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει τη Δευτέρα το βράδυ η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης.

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι διευθυντές στο δίκτυο είχαν λάβει σαφείς οδηγίες για τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ ενόψει σαββατοκύριακου.

Αγωνία για capital controls

Παράλληλα, αναμένουν με το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα αρκετούς πελάτες τους που θέλουν να έχουν μαζί τους τις καταθέσεις τους, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα εκτιμάται ότι έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες περί τα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανάγκασε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε έκτακτη ενίσχυση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών την Παρασκευή για να καλυφθούν οι εκροές.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είχε αναπτυχθεί η φιλολογία ότι η Ευρωτράπεζα ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφάσιζε για το αν θα αύξανε το δανεισμό των τραπεζών ή θα τις οδηγούσε σε capital controls, εφόσον διαφαινόταν ότι τα πράγματα οδεύουν προς ρήξη.

Αναμένουν τους πολιτικούς

Από ότι προκύπτει μέχρι τώρα από τις πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα πρακτορεία, θα γίνει μία τελευταία προσπάθεια μέχρι και αύριο το μεσημέρι από τις δύο πλευρές να βρουν μία λύση.

Άρα η ΕΚΤ θα αναμένει και αυτές τις συνομιλίες. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα να μην ανοίξουν τα καταστήματα τη Δευτέρα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει την Τρίτη εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις αναλήψεις των Ελλήνων η ΕΚΤ εάν ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση με τους θεσμούς;

Η απάντηση σε λίγες ώρες...