A- A+
Το plan B της Ευρώπης: «Ανθρωπιστική γραμμή» και κατασχέσεις τραπεζών
Το σχέδιο της Ευρώπης σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», κάνοντας λόγο για άμεσες κατασχέσεις ελληνικής περιουσίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή σε όλους είναι προφανές ότι η πιθανότητα «ασυμφωνίας» και αδιεξόδου είναι μεγάλη, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο έχουν κινήσει παράλληλα τη διαδικασία για την περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει - δηλαδή, δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις στο ΔΝΤ την 1η Ιουλίου.

Το σχέδιο

Το προφανές είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα διακοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA, με ό,τι αυτό θα σημάνει.

Πληροφορίες θέλουν τον ESM να προετοιμάζεται να ανοίξει μια «ανθρωπιστική γραμμή» ύψους 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα καθώς προβλέπει ότι αν οι τράπεζες κλείσουν θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή.

Επιπλέον δόθηκε οδηγία στους νομικούς συμβούλους να ανοίξουν τις συμβάσεις και να μελετήσουν λύσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας ξεκινώντας από το τραπεζικό σύστημα αφού τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί μέσω ΤΧΣ είναι δάνεια του μηχανισμού βοήθειας.

Ο Τσίπρας στο ...δωμάτιο

Επίσης εξετάζουν τι δυνατότητες υπάρχουν για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι προφανές ότι τα επόμενα βήματα εντός του Ιουλίου θα οδηγήσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τη σημερινή κυβέρνηση σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων σε συνθήκες απελπισίας αν νωρίτερα δεν έχουν προκληθεί πολιτικές εξελίξεις.

Αυτή είναι η λογική εξέλιξη. Το ακραίο σενάριο είναι ο κ. Τσίπρας να βρεθεί στο... δωμάτιο, όπως πριν από δύο χρόνια ο κύπριος πρόεδρος, και να κληθεί να αποφασίσει για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι».