A- A+
Νέες εκροές καταθέσεων 1 δισ. ευρώ την Πέμπτη - Αναγκαία νέα αύξηση του ELA
Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν την Πέμπτη οι εκροές καταθέσεων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ενόψει του Σαββατοκύριακου για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Από την περασμένη Δευτέρα έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 3 δισ. ευρώ, με την πλειονότητά τους να αφορούν σε αναλήψεις μετρητών.

Οι τραπεζικές διοικήσεις προβληματίζονται έντονα για το τι θα συμβεί την Παρασκευή στο γκισέ, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Το «μαξιλάρι» ασφαλείας

Ήδη η απόσταση ασφαλείας από τα capital controls έχει μειωθεί επικίνδυνα, δεδομένου ότι από τις 10/6 ο ELA έχει αυξηθεί κατά μόλις 3,4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ + 1,1 δισ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες αναμένουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού από το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο σήμερα φτάνει στα 84 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρξει προοπτική για συμφωνία μετά τις επαφές που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι τράπεζες δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους από εβδομάδα...