A- A+
Citigroup: Έτσι μπορεί να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών - Το σενάριο
Συμφωνία που θα περιλαμβάνει 3μηνη παράταση και σχεδιασμό νέου προγράμματος χρηματοδότησης έως το Σεπτέμβριο, μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με τη Citigroup.

Στην έκθεσή της για τη μηνιαία στρατηγική για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει πως εξακολουθεί να θεωρεί μία συμφωνία με την Ευρώπη εφικτή.

Αυτή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για μερικούς μήνες ακόμη (ίσως έως τον Σεπτέμβριο), με τη δέσμευση από την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές θα δώσουν ως αντάλλαγμα στέρεες εγγυήσεις για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα μέσω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων.

Το κακό σενάριο

Βέβαια, υπάρχει και το κακό σενάριο. σύμφωνα με τη Citigroup. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπία, εισαγωγή ενός νομίσματος ή και Grexit.

Τέτοια σενάρια είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, οδηγώντας σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους δανειστές.

Η Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο μια ειδική περίπτωση, αλλά δεν είναι η μόνη που έχει αυξημένο δημόσιο χρέος, αδυναμίες από την πλευράς της προσφοράς και κόπωση από τις πολιτικές λιτότητας, αναφέρει ο οίκος.