A- A+
Δεν κάλυψε τις εκροές καταθέσεων η αύξηση του ELA - Πιο κοντά τα capital controls
Σε αύξηση του πλαφόν δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε την Τετάρτη η ΕΚΤ, ποσό που είναι μικρό βάση της ζήτησης για μετρητά.

Το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) διαμορφώνεται πλέον στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Δεδομένου όμως ότι οι εκροές καταθέσεων από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, η αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ δεν τις καλύπτει.

Στο ναδίρ το «μαξιλάρι»

Αν ήταν πραγματική η διαρροή της περασμένης εβδομάδας ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας μέσω του ELA διαμορφωνόταν στα 3 δισ. ευρώ, τα περιθώρια επιπλέον δανεισμού μετά τις τελευταίες εκροές έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα.

Άρα αν υπάρξει αύξηση της ζήτησης για μετρητά Πέμπτη και Παρασκευή, δεδομένου ότι κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η τύχη των διαπραγματεύσεων το συγκεκριμένο διήμερο, δεν αποκλείεται μέχρι και το Σαββατοκύριακο οι συνθήκες ρευστότητας να γίνουν οριακές.

Εάν οι καταθέτες εξαντλήσουν τον ELA που έχει δοθεί από την ΕΚΤ, η επιβολή μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων θεωρείται αναπόφευκτη.

Οι εκτιμήσεις βάση των παραγγελιών μετρητών που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας εάν επικρατήσει πανικός.