A- A+
Για τον κίνδυνο επιβολής capital controls προειδοποιεί τους πελάτες της η Goldman Sachs
Ειδικό ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα απέστειλε σε πελάτες της η Goldman Sachs.

Ο οίκος απευθυνόμενος ειδικά στους πελάτες του που έχουν στο λογαριασμό τους ελληνικούς τίτλους, τους ενημερώνει για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ή περιορισμών που μπορεί να επηρεάσουν τις εντολές πώλησης μετοχών, ομολόγων ή παραγώγων που διαπραγματεύονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο Αξιών και Χρηματιστήριο παραγώγων.

Εκτέλεση εντολών

Όπως εξηγούν στο σημείωμα, πιθανή αναστάτωση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να επιφέρει την επιβολή capital controls ή άλλους όρους που θα περιόριζαν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων έξω από την Ελλάδα.

Τυχόν επιβολή τέτοιων ελέγχων θα οδηγούσε κατά συνέπεια σε διακοπές ή καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των εντολών πώλησης ελληνικών τίτλων.

Αναφορικά με το ρόλο της στην εκτέλεση εντολών, εκκαθάριση και άλλες σχετιζόμενες με τους ελληνικούς τίτλους υπηρεσίες η Goldman Sachs προειδοποιεί τους πελάτες της πως μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ορισμένους κινδύνους.

Μεταφορά χρημάτων

Εάν, για παράδειγμα, η GS δε μπορέσει να μεταφέρει σε λογαριασμό εκτός Ελλάδος, εξαιτίας των capital controls ή άλλων περιορισμών, ποσά που καταβάλλονται σε αυτή για την εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής πώλησης, η τράπεζα θα αναστείλει τις πληρωμές που ισοδυναμούν με τα έσοδα των πωλήσεων.

Επίσης, η GS θα αναστείλει την πληρωμή των εσόδων από εταιρική πράξη ελληνικών τίτλων που υπόκεινται σε Κατάσταση Μη Επαναπατρισμού Κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μερισμάτων ή τόκων).

Η Goldman Sachs ενημερώνει επίσης πως αν το ποσό που καταβάλλεται στην τράπεζα σε σχέση με μια αντίστοιχη συναλλαγή ή εταιρική πράξη, μετατρέπεται σε άλλο νόμισμα από το νόμισμα της συναλλαγής ή αν οποιοδήποτε ποσό ή περιουσιακό στοιχείο υπόκειται σε υποχρεωτικό "κούρεμα", η G.S θα αναστείλει κάθε πληρωμή προς τους πελάτες ίση με την αντίστοιχη συναλλαγή.

Εφόσον η τράπεζα έχει προσόδους από τις συναλλαγές και της επιτραπεί να μεταφέρει μέρος ή σύνολο των ποσών εκτός Ελλάδας, θα επιστρέψει άμεσα τα τυχόν ποσά στους δικαιούχους.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα επίσης, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι δεν είναι υπόλογη έναντι των πελατών ή έναντι των εταιρειών που ενεργούν ως αντιπρόσωποι για λογαριασμό άλλων, για οποιαδήποτε μερική ή μη ολική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ή καθυστέρηση στην απόδοση λόγω της αδυναμίας να επαναπατρίσει κεφάλαια.