A- A+
Σενάριο σοκ με κλειστές τράπεζες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε γερμανική εφημερίδα
Σενάριο σοκ σύμφωνα με το οποίο η αρχή του τέλους για την Ελλάδα θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με κυβέρνησης πιστωτών, δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την έγκριτη γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας μας έχουν έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Κλείνουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά:

  • Στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης
  • Αν δεν υπάρξει συμφωνία σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή
  • Αν δεν τα βρουν ούτε εκεί με τον Πρωθυπουργό, θα ζητηθεί η επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών για λίγες ημέρες
  • Αν η Ελλάδα αρνηθεί τα μέτρα αυτά τότε θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, κάτι που πιθανότατα θα φέρει Grexit

Το καλό σενάριο

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η προοπτική παράτασης του προγράμματος παρουσιάζεται από το Βερολίνο ως το «καλό σενάριο» μιας και η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση στο Eurogroup χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Συνεπώς όλες οι ελπίδες στρέφονται στην Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα επιδιωχθεί πολιτική λύση με κύρια πρόταση την παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει μία περίοδο έως το 2018.