A- A+
Ευθεία απειλή από μέλος του SRM για τις ελληνικές τράπεζες: Αφερέγγυες χωρίς συμφωνία
Αφερέγγυες θα θεωρηθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές οι ελληνικές τράπεζες εάν η κυβέρνηση δεν έλθει σε συμφωνία με τις δανειστές μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με μέλος του SRM.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική Handelsblatt, η Elke Koenig, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRM) της τραπεζικής ένωσης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να αλλάξει εάν η η χώρα καταστεί αφερέγγυα (insolvent).

Σημειώνεται ότι το SRM θα αναλάβει σύντομα την ευθύνη για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη.

Κρίσιμη Τετάρτη για ELA

Έν μέσω κλίματος αβεβαιότητας, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει την Τετάρτη το δ.σ. της ΕΚΤ για να αποφασίσει για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Το σίγουρο είναι ότι για να διατηρηθεί το περιθώριο άντλησης επιπλέον ρευστότητας από τον ELA στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει νέα απόφαση αύξησης του σχετικού πλαφόν από την ΕΚΤ.

Η Ευρωτράπεζα μέχρι σήμερα έχει αποδείξει με τη στάση της ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα, επηρεάζοντας με τη στάση της τις διαπραγματεύσεις.

Ορόσημο η 18η Ιουνίου

Με αυτή τη λογική έχει δώσει τις αναγκαίες ανάσες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για την αναπλήρωση των εκροών καταθέσεων, με την προσδοκία μίας συμφωνίας.

Το τι θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη θα εξαρτηθεί από την προοπτική ενός συμβιβασμού στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Εάν διαφανεί ότι επέρχεται ρήξη, δεν αποκλείεται να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις που θα οδηγούσαν τις ελληνικές αρχές στη λήψη μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

* Πόσο θα αλλάξουν τη ζωή μας τα capital controls - Τα πρώτα μέτρα στην Κύπρο