A- A+
Για πρώτη φορά συζήτησαν επίσημα το Grexit ενόψει Eurogroup - Τα τρία σενάρια
Επίσημα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν επισήμως συζητήσει για πρώτη φορά, μια πιθανή αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της έχουν σταματήσει εν όψει του τελεσιγράφου στο τέλος του μήνα.

Τρία σενάρια

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, που προετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατέληξαν στις συνομιλίες τους την Πέμπτη το βράδυ στην Μπρατισλάβα ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.

Το λιγότερο πιθανό, όπως εκτιμούν, είναι μια συμφωνία λεφτά αντί μεταρρυθμίσεων την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως ώστε να καλύψει τα νομικά deadlines στο τέλος Ιουνίου.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια περαιτέρω παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει αυτό τον μήνα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Και η τρίτη πιθανότητα –που συζητιέται επισήμως για πρώτη φορά σε τόσο ανώτερο επίπεδο στην ΕΕ- ήταν να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Η συνάντηση δεν οδήγησε σε κάποια απόφαση ή καταληκτικό συμπέρασμα.

Απίθανη έγκαιρη συμφωνία

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ήταν απίθανο οι πιστωτές να έρθουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με την Αθήνα εγκαίρως, ώστε να εκταμιεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα στην Ελλάδα.

«Θα απαιτούσε να σημειωθεί πρόοδος σε λίγες ημέρες, η οποία δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική», τόνισε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις.,

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που βρέθηκαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να πετύχει μια συμφωνία εγκαίρως, τόνισαν άλλοι αξιωματούχοι.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί στην ώρα της ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup, όταν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.