A- A+
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου που γλυτώνει από φόρο 26% όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα
Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε σε πολίτες με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, αλλά υψηλά τεκμαρτά, οι οποίοι θα πλήρωναν φόρο 26%, δίνει το ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με αυτό δίνεται λύση τόσο για τους κατοίκους εξωτερικού, Έλληνες ομογενείς, όσο και για όσους είχαν πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα, οι οποίοι κινδύνευαν να φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με 26% από το πρώτο ευρώ, λόγω των τεκμαρτών τους εισοδημάτων.

Το πρόβλημα υπήρχε στις περιπτώσεις που εμφάνιζαν χαμηλό εισόδημα, πχ. από τόκους καταθέσεων και είχαν στην κατοχή τους ένα ακίνητο ή αυτοκίνητο, δημιουργώντας τεκμαρτά εισοδήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η νομοθεσία ορίζει ότι εάν τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι υψηλότερα από τα πραγματικά, τότε ο φορολογούμενος θεωρείται για την εφορία ελεύθερος επαγγελματίας και πληρώνει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ.

Η λύση

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή ομογενείς με τεκμαρτά εισοδήματα έως 9.500 ευρώ και κάτοικοι Ελλάδας με πραγματικά εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτά έως 9.500 ευρώ, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

«Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, κατά το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων» αναφέρει η διάταξη.

Επειδή το αφορολόγητο είναι σήμερα στις 9,500 ευρώ, οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων δε θα πληρώσουν καθόλου φόρο.