A- A+
Εμπλοκή ξανά στις επαφές με τους δανειστές - Μεγάλη πτώση στο ΧΑ - Ζητούν ξανά σκηλρά μέτρα
Με μεγάλη πτώση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε η αγορά στη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες και τη νέα συνάντησή του με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας επέστρεψε με άδεια χέρια στην Αθήνα.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αποχώρησαν την Πέμπτη από τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κάνοντας λόγο για μεγάλη απόσταση στις θέσεις τους με αυτές της ελληνικής πλευράς.

Νέο BG Group

Στην Αθήνα καταφθάνουν την Παρασκευή τα μέλη της «ομάδας Βρυξελλών» (Brussels Group), με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εκ νέου, το Σάββατο. Πάντως πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες.

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει την επόμενη κίνηση.

Στο ελληνικό γήπεδο η μπάλα

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture.

«Εξέτασα το θέμα αυτό χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες πολλές φορές προηγουμένως», δήλωσε.

«Έθεσα ένα αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης» είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είπε: «Μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ότι «Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Σκληρές αποφάσεις

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία» δήλωσε σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», φέρεται να δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Helsinging Sanomat.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαίρως προκειμένου να αποδεσμευθεί η βοήθεια πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, εάν οι προτάσεις της Αθήνας έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο αρκεί να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίζει την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας.