A- A+
Εξετάζεται αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος
Ανοιχτό άφησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το ενδεχόμενο αύξησης της έκπτωσης που δίνεται σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ποσοστό της έκπτωσης για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φετινό φόρο εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, ανέρχεται σε 2%.

Ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή, η κυρία Βαλαβάνη, προανήγγειλε bonus μεγαλύτερο από το 2%, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Σημειώνεται πάντως και πριν από τη θέσπιση του 2% η υπουργός είχε κάνει λόγο για μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης, κάτι όμως που φαίνεται πως κόπηκε από τους δανειστές.

Οι αλλαγές αυτές, είπε η υπουργός, θα περάσουν με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των δωρεών που σχετίζονται με οικονομικά βοηθήματα προς τις οικογένειες των θυμάτων του Norman Atlanti.

Οι αλλαγές στις δωρεές

Η κυρία Βαλαβάνη με την τοποθέτησή της έθεσε ευρύτερα το θέμα της φορολογίας δωρεών.

«Το θέμα των δωρεών εγώ είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα» τόνισε η υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Γιατί ένας πατέρας που δίνει τα ενήλικα παιδιά του, τα οποία μπορεί να είναι άνεργα, χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν να πρέπει να πληρώσει 10% από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος για αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, ο φόρος δωρεάς κλιμακώνεται με συντελεστές από 10% έως και 40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας ανάμεσα στον δωρητή και στον λήπτη της δωρεάς.