A- A+
Θα στηρίξει η ΕΚΤ ή πάμε για capital controls; Τελειώνει ο χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες
Απαραίτητη είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αναπληρώσουν τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο τελευταίες εβδομάδες η διαρροή καταθέσεων ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο το ίδιο διάστημα η αύξηση του πλαφόν δανεισμού μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η απόσταση από το σημείο ...μηδέν, όπου οι τράπεζες δε θα έχουν τη δυνατότητα αναπλήρωσης των καταθέσεων που χάνουν ήλθε ακόμη πιο κοντά, υποχωρώντας κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Νέο δ.σ. την Τετάρτη

Το δ.σ. της ΕΚΤ θα συνέλθει ξανά για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τόσο η αύξησης του ορίου του ELA, όσο και το ζήτημα του «κουρέματος» των ενεχύρων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Και τα δύο θέματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό η στάση της ΕΚΤ θεωρείται πολύ κρίσιμη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο κίνδυνος capital controls

Μέχρι στιγμής πάντως, ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι έχει δείξει πως ξέρει να περιμένει τους πολιτικούς να τα βρουν.

Εκτός κι αν αυτή τη φορά βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες πάντως εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και πως θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - πιστωτών χωρίς ...κλειστές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης

* Ανησυχία στις τράπεζες για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ και την αντίδραση των καταθετών