A- A+
Ανησυχία στις τράπεζες για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ και την αντίδραση των καταθετών
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις μετά τη δημοσιοποίηση των σκληρών μέτρων που απαιτούν οι δανειστές και την απόρριψή τους από την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η άρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την αποδοχή ενός προγράμματος συμβατού με τις επιταγές των δανειστών, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ.

Το δ.σ. της Ευρωτράπεζας συνεδριάζει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας υπό το πρίμα αυτών των νέων εξελίξεων.

Ρήξη και από ΕΚΤ

Εάν θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της προστασίας της από την έκθεσή της στις εγχώριες τράπεζες.

Σε αυτό το σενάριο, μπορεί να λάβει απόφαση για «κούρεμα» των ενεχύρων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάση την απόφαση της περασμένης Τρίτης, οι ελληνικές τράπεζες είχαν περιθώριο άντλησης ρευστότητας περί τα 3 δισ. ευρώ.

Τα όρια μέσω ELA

Αυτό το ποσό έχει σίγουρα μειωθεί μετά τις εκροές της τελευταίας εβδομάδας. Άρα αν δεν υπάρξει νέα αύξηση του ELA τότε δεν αποκλείεται οι αρχές να αναγκαστούν να πάρουν μέτρα.

Όπου μέτρα σημαίνει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, με όριο στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και μεταφορές χρημάτων υπό όρους εντός και εκτός χώρας.

Εκτός κι αν οι καταθέτες φοβηθούν νωρίτερα και τα capital controls έλθουν αναγκαστικά πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.