A- A+
Αυξημένη η κίνηση σε ΑΤΜ και γκισέ την Παρασκευή, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία
Συνεχίστηκαν με ελεγχόμενο ωστόσο ρυθμό οι εκροές καταθέσεων και την Παρασκευή, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις τόσο από το γκισέ όσο και από τα ΑΤΜ ήταν αυξημένη την τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας.

Κινήθηκαν ωστόσο σε επίπεδα που δεν εμπνέουν ανησυχία, σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή, πριν την αργία του Αγίου Πνεύματος όπου μέσα σε μία ημέρα διέρρευσαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Ευτυχώς οι φόβοι των τραπεζικών διοικήσεων για μαζικές αναλήψεις λόγω Σαββατοκύριακου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ της 5ης Ιουνίου, δεν επαληθεύτηκαν.

Η σύγκριση με το 2012

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η διαφορά ανάμεσα στα δύο επεισόδια απόσυρσης των καταθέσεων, του 2012 και του 2014-2015 έγκειται στο ότι η εκροή καταθέσεων, που παρατηρείται στην τωρινή οικονομική συγκυρία είναι μεγαλύτερης εντάσεως και διάρκειας και αντανακλά την παράταση της αβεβαιότητας.

Γενικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η πλειονότητα των εκροών των καταθέσεων αντικατοπτρίζει μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και αυξημένο βαθμό επενδυτικής αβεβαιότητας, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης (μέχρι το τέλος Ιουνίου) και η επακόλουθη αναμενόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2015, καθώς και η εκτιμώμενη στη συνέχεια επιτάχυνση του το 2016, θα συμβάλει στην αύξηση των καταθέσεων, ενισχύοντας τις δυνατότητες των τραπεζών για προσφορά νέων δανείων προκειμένου να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.