A- A+
CNBC: Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα - Οι τρεις λόγοι
Στον κίνδυνο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμά του το CNBC, σημειώνοντας πως έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας αισθάνονται εδώ και καιρό την πίεση του αδιεξόδου ''μεταρρυθμίσεις για διάσωση'' μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της και πλέον πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να έχουν σειρά οι τραπεζικοί λογαριασμοί των απλών ανθρώπων».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι αναλυτές πιστεύουν πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώσει τη στήριξη που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Τι σημαίνουν οι έλεγχοι

Εάν επιβληθούν capital controls τότε σίγουρα:

- Θα υπάρξει πλαφόν στην ανάληψη μετρητών μέσω των ATM

- Θα θεσπιστεί ημερήσιο όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για νοικοκυριά

- Για την πραγματοποίηση εισαγωγών από το εξωτερικό θα χρειάζεται ειδική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος

Οι τρεις λόγοι

Σύμφωνα με το CNBC, ο κίνδυνος επιβολής ελέγχων κεφαλαίων έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά για τους παρακάτω λόγους:

1. Εκροή καταθέσεων

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ενώ η αποπληρωμή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζεται, έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, προκαλώντας εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 3,5% τον Απρίλιο (σε 133,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 17% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

2. Κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης

Λόγω του αργού ρυθμού των συνομιλιών, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν περιοριστεί αυτή η χρηματοδότηση, η Αθήνα θα πρέπει να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων και να περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών για να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτές.

3. Εκτιμήσεις για αληθινό κίνδυνο

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πιθανότητα εφαρμογής τέτοιων μέτρων αγγίζει το 40%.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση, ενώ οι συνομιλίες εξακολουθούν να είναι δύσκολες. Ο κίνδυνος των ελέγχων κεφαλαίων έχει αυξηθεί σε 40% - 50%, ενώ ο κίνδυνος ενός Grexit είναι επί του παρόντος στο 20% - 30%» αναφέρει το CNBC.